Alles over de populaire kamerplant Calathea

Deel dit bericht:

Een van de meest gewilde kamerplanten is toch echt wel de Calathea. Begrijpelijk, want met zijn mooie voorkomen is het logisch dat menig mens deze plant graag een plekje in huis. Als jij van plan bent om kamerplant Calathea aan te gaan schaffen dan is het wel belangrijk om een aantal zaken in acht te nemen. De meest belangrijke zullen hier besproken worden. Bovendien is niet één Calathea hetzelfde, aangezien dit type kamerplant verschillende vormen en kleuren kan hebben..

De oorsprong van de Calathea

Deze populaire kamerplant komt oorspronkelijk vooral voor in de Zuid-Amerikaanse oerwouden. Als je de plant tegenkomt in deze oerwouden dan is dit voornamelijk in de schaduw, want dit is een plek waar de Calathea het liefst groeit. Grappig aan deze plant is dat hij een ritselend geluid kan maken. Hij sluit zijn bladeren ‘s nachts namelijk om deze de volgende morgen weer te openen. De bijnaam van de Calathea is daarom ook wel ‘de levende plant’.

Hier kun je de Calathea aan herkennen

Deze kamerplant is te herkennen aan diverse kenmerken die hem onderscheiden van andere plantensoorten. Zo heeft de Calathea twee verschillende kleuren die je vaak terugziet komen op het blad en bij de steel, dit betreft de groene en de paarse kleur. De bladeren kunnen zowel de ronde als ovale vorm aannemen. Hierdoor kan de ene Calathea er weer net iets anders uitzien dan de ander.

Verschillende soorten

Van deze plantensoort bestaan er vele verschillende varianten. Er bestaat zelfs een variant, de Calathea Crocata, waaraan ook prachtige gekleurde bloemen kunnen groeien. Deze variant is echter niet zo bekend. De Calathea Zebrina daarentegen is weer veel bekender bij de meeste mensen. Deze kamerplant heeft zijn naam te danken aan het lichtgroen en donkergroen gestreepte motief dat te zien is op zijn bladeren. Wellicht zul je ook de Calathea Whitestar wel eens voorbij hebben zien komen. Zijn wit uitgeslagen bladeren zijn namelijk erg opvallend. De bladeren van de Calathea Wavestar zijn op zijn beurt weer erg opvallend doordat ze een gekarteld randje hebben.

De juiste verzorging voor de Calathea

Omdat deze plant hier van nature niet groeit is het dus ook best logisch dat hij de nodige verzorging nodig heeft om te kunnen overleven. Bij iedere kamerplant is het altijd erg belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de verzorging die hij nodig heeft om hem zo lang mogelijk in leven te kunnen houden. Hieronder vind je alles wat je wilt weten over de verzorging die de Calathea nodig heeft om goed te kunnen groeien en gezond te blijven.

De beste standplaats

Doordat de Calathea gewend is om in de schaduw te groeien heeft deze kamerplant ook in huis vrij weinig licht nodig. Handig, want nu kun je hem dus op veel plekken neerzetten en ben je niet gebonden aan plekken dichtbij het raam. Zorg er juist liever voor dat de plant geen direct zonlicht op zijn bladeren krijgt want hierdoor kunnen deze een bruine kleur krijgen. De kamerplant kan goed tegen warmte en staat dus ook het liefst in een ruimte waar het redelijk warm is, echter niet naast de verwarming.

Waterbehoefte van de Calathea

Deze kamerplant heeft een best wel grote waterbehoefte. Zorg er dus voor dat je de Calathea minimaal een keer per week van een plons water voorziet. Bij voorkeur is dit zelfs twee keer per week, met name in de maanden juni, juli en augustus. Net als bij de meeste kamerplanten heeft deze plant in de zomer namelijk meer water nodig dan in de winter. Weet je niet zeker of jouw plant te veel of juist te weinig water krijgt dan kun je dit gemakkelijk controleren door even te voelen hoe nat de grond in de pot is.

Wanneer verpot je de Calathea?

Als je al vaker kamerplanten hebt gekocht en onderhouden dan weet je waarschijnlijk wel dat je ze na een tijdje moet verpotten omdat ze te groot worden voor de huidige pot. Bij een Calathea wordt aangeraden om dit om de twee jaar ongeveer te doen. Tip! Je kunt de plant het best verpotten in de lentemaanden. Gedurende deze periode kan de plant namelijk het gemakkelijkst herstellen van de beschadigingen die hij bij het verpotten op zou kunnen lopen.

De Calathea kamerplant bemesten

De Calathea maakt vaak in de lente en zomer nieuwe bladeren aan wat hem veel kracht kost. Daarom heeft de plant extra energie nodig en dit kun je hem toedienen in de vorm van voeding voor kamerplanten. Dit bemesten zorgt ervoor dat de plant kan herstellen en langer blijft leven. Let wel op dat je niet te veel voeding geeft want dit kan ook weer schadelijk zijn.