Zegt de naam Alocasia jou misschien niets dan gaat er misschien wel bij de term Olifantsoor een belletje rinkelen. Dat kan! De kamerplant Alocasia staat namelijk beter bekend als de Olifantsoor. De plant heeft deze bijnaam gekregen doordat hij gigantische bladeren heeft die erg groot kunnen worden, maar liefst 1 meter.
Naast dat zo’n Olifantsoor je huis een gezellige look en feel geeft, heeft deze kamerplant nog een groot voordeel. Hij is in vergelijking met andere kamerplanten namelijk een van de makkelijkere planten om te verzorgen.
Deze plant is verkrijgbaar in vele vormen, maten en kleuren. Het is absoluut geen makkelijke plant dus bereid je voor op wat meer werk om het maximale uit deze soort te halen. Ze zijn verkrijgbaar in zowel klein als heel groot formaat.
Zoek je dus een hele grote kamerplant, dan kun je kiezen voor de Olifantsoor en dan specifiek voor bijvoorbeeld de Alocasia Macrorrhiza die een stam heeft en tot zeker 2 meter hoog kan worden. Deze Olifantsoor heeft ook grote bladeren die je woonkamer perfect kan opvullen. Je moet wel wat ruimte hebben voor deze plant om niet overrompeld te worden door deze grote kamerplant.
Zoek je een meer middelgrote kamerplant dan kun je kiezen voor de Alocasia Zebrina. Deze kamerplant kan tot wel 150xm hoog worden en groeit niet op een stam. De omvang en breedte van deze plant blijft daardoor redelijk beperkt en past die prima in een hoek van de kamer of gewoon in je thuiskantoor.
Oorspronkelijk te vinden in Azië
Net als de meeste andere kamerplanten groeit de Alocasia normaal gesproken in een warmer gebied, namelijk in het zuidoosten van Azië. In dit deel van de wereld gebruikt men de wortel van de plant zelfs ook wel eens als ingrediënt voor bepaalde recepten. Deze wortel kookt men dan en vervolgens kun je hem gewoon eten.
Voordelen van deze kamerplant
Kamerplanten hebben over het algemeen diverse voordelen te bieden. Daarom is het in huis halen van een mooie kamerplant eigenlijk bijna altijd een win-winsituatie. Het kost je in eerste instantie iets, maar doordat de plant vaak jaren meegaat en veel voordelen biedt haal je dit er dik en dun uit. Zo heeft ook het aanschaffen van een Alocasia veel pluspunten.
Hij produceert zuivere lucht
Doordat de Alocasia van die grote bladeren heeft kan hij goed zuurstof produceren. Hoe groter het bladoppervlak namelijk des te meer zuurstof geproduceerd kan worden door de plant. Ondanks dat de Olifantsoor van die grote bladeren heeft en dus meer zuurstof kan produceren dan vele andere kamerplanten behoort hij echter nog niet tot de 10 planten met de beste luchtzuiverende werking.
Je kan hem bijna overal neerzetten
Deze plant kan goed staan op zowel een donkere als een lichte standplaats. Een Alocasia kan echter wel gaan groeien in de richting van het zonlicht, daarom is het verstandig om de plant af en toe een stukje te draaien.
Officieel is de Alocasia een kamerplant maar als het hoogzomer is kan deze plant ook buiten goed overleven. Let dan wel op dat je de plant niet direct in de zon zet.
Hij kan giftig zijn
Let wel op want de Alocasia kan helaas ook zorgen voor wat irritatie op de huid zodra je daarmee in aanraking komt met het sap van het blad. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het verpotten van de Alocasia of als je het blad wat bijknipt. Probeer daarom direct contact met de huid zoveel mogelijk te vermijden om ongemak te voorkomen.
Zo verzorg je de Alocasia het beste
Als je deze kamerplant goed verzorgt kan je er heel lang profijt en plezier van hebben. Deze plant vernieuwt van zichzelf zijn bladeren dan namelijk relatief vaak. Schrik niet als je wat bladeren bruin ziet worden en ziet vallen, want normaal gesproken is dit een normale en essentiële stap voordat er nieuwe bladeren aangemaakt kunnen worden.
Echter, het kan ook zijn dat de bladeren bruin worden wegens gebrek aan verzorging. Let daarom altijd goed op de volgende aandachtspunten als je deze kamerplant van een goede verzorging wilt voorzien.
Verpot jouw Alocasia op tijd
Hij heet natuurlijk geen Olifantsoor als hij niet immens groot kan worden. Deze kamerplant kan maar liefst twee meter hoog worden. Heeft de plant echter te weinig ruimte voor zijn wortels dan gaat hij dit nooit halen.
Wil je dus dat je plant een grote hoogte kan bereiken dan is het zaak om de Alocasia tijdig te verpotten. Als vuistregel wordt aangehouden om de kamerplant om de twee jaar in een grotere pot over te zetten.
Houd de kamerplant goed vochtig
Omdat de Alocasia van oorsprong uit een regenachtig gebied in Azië komt is hij dus gewend aan een vochtige omgeving en veel water. Het is daarom ook belangrijk om de grond van deze kamerplant niet droog te laten worden maar juist altijd wat vochtig te laten.
Wil jij weten of je de plant te weinig water geeft? Dan kun je dit gemakkelijk zien aan zijn bladeren, die gaan dan namelijk hangen.
Voorkom ziektes
Als de Alocasia water tekort komt dan kan dit ook resulteren in de ziekte spint. Heeft jouw plant hier last van? Dan kun je hier vanaf komen door de Olifantsoor even met een klein beetje water schoon te spoelen of hem voor een korte periode buiten in de wind te plaatsen.
Met name in de winter is de plant gevoelig voor spint, dus controleer jouw kamerplant in deze maanden extra of hij verschijnselen van deze ziekte vertoont zodat je snel kunt handelen.