De Monstera stekken

Deel dit bericht:

Als een vertakking luchtwortels krijgt, dan kun je deze vertakking stekken en zelf een Monstera plant kweken. Dit is heel eenvoudig te doen. Zie je een kleine luchtwortel ontstaan bij een tak van de Monstera dan moet je met een schone schaar of mes net onder de luchtwortel de tak afknippen of afsnijden. Vervolgens zet je de tak met luchtwortel in een vaas of glas met water. Let er wel op dat de luchtwortel niet te kort is anders zullen er moeilijk nieuwe wortels aan groeien. Een te lange wortel is geen probleem.

Waar je ook rekening mee moet houden is het aantal bladeren dat aan een vertakking met luchtwortel zit. Als er meer dan 2 bladeren aanzitten, kan het lastig worden om de vertakking te stekken. Teveel energie moet dan naar de bladeren gaan waardoor er minder energie beschikbaar is voor het maken van nieuwe wortels aan de luchtwortel.

Na een tijdje (aantal weken) zullen er witte wortels ontstaan aan de luchtwortel. Eigenlijk net zoals dat het geval is bij andere planten die je kunt stekken. Hierna kun je de tak van de Monstera in een pot met potgrond of speciale zaaigrond zetten en zal de Monstera verder gaan groeien. Wat je vaak ziet bij een nieuwe Monstera plant is dat nieuwe takken met bladeren nog niet de kenmerkende gaten en scheuren hebben. Dit is normaal. Naar verloop van tijd zullen vanzelf de typische bladeren ontstaan met gaten.

Plaats een reactie