De volledige gids over de muntplant

Deel dit bericht:

De muntplant is een populaire plant voor in huis, maar kan ook prima in de tuin, en valt onder het type kruiden. Dit komt vooral doordat het blad gebruikt kan worden voor meerdere doeleinden. Uiteraard komt dit door het muntblad. Het muntblad kan gebruikt worden voor muntthee maar uiteraard ook in diverse gerechten en cocktails (de Mojito). In deze volledige gids vind je alle informatie over de muntplant.

Wist je dat munt hetzelfde is als mint? In dit artikel gebruiken we daarom gewoon het Nederlandse woord “Munt”.

1. Waar koop je de muntplant?

De muntplant koop je zowel in een tuincentrum als ook bij de supermarkt. Ook kun je de muntplant online kopen. Er zijn veel verschillende soorten muntplanten. De vraag is welke muntplant heb je nodig?

2. Verschillende type muntplanten

Afhankelijk van waar je de muntplant wil plaatsen en waarvoor je de muntplant wil gebruiken, kun je kiezen uit meerdere type muntplanten. Er bestaan echter zoveel varianten van de muntplant dat we hieronder enkel de meest populaire muntplanten hebben opgenomen. Hieronder vind je de verschillende muntplanten met de eigen karakteristieken. Over het algemeen geldt echter dat alle muntplanten eenzelfde soort verzorging nodig hebben. Vooral het uiterlijk en smaak verschillen tussen de muntplanten die hieronder zijn beschreven.

Alle muntplanten kunnen prima binnen als buiten gehouden worden. Buiten zal de muntplant nog sneller groeien dan binnen als de plant de ruimte daarvoor krijgt. Bijvoorbeeld als de muntplant in de volle grond staat. De muntplant is ook winterhard, dus zal ook strenge winters goed overleven.

Alle muntplanten die je in de supermarkt of tuincentrum kunt kopen, zijn geschikt voor consumptie. Je kunt ze dus gebruiken voor muntthee of in diverse gerechten. Controleer voor de zekerheid wel altijd het kaartje bij de muntplant om zeker te weten dat je de blaadjes kunt gebruiken voor consumptie.

Pepermunt plant

De pepermunt plant is één van de meest bekende muntplanten. Dit is ook de plant waar het bekende “pepermunt” van wordt gemaakt. Dit wordt namelijk gemaakt van de olie die van nature voorkomt in de stengels van de pepermunt plant. Dit type muntplant heeft de sterkste smaak, daarom wordt hier ook pepermunt van gemaakt.

De pepermunt plant kun je zowel binnen als buiten laten groeien. Deze plant is winterhard en kan een strenge winter prima overleven. In de winter verliest deze muntplant wel al zijn bladeren. In het voorjaar zal deze muntplant weer snel gaan groeien zoals vrijwel alle muntplanten.

Marokkaanse muntplant

De Marokkaanse muntplant is ook een bekende muntplant die veel wordt verkocht. Ook deze muntplant kun je zowel binnen als buiten laten groeien.

3. Muntplant verzorgen

De muntplant is vrij eenvoudig te verzorgen, maar houdt wel rekening met onderstaande simpele tips om lang plezier te hebben van de muntplant.

 • De grond van de potgrond moet goed vochtig blijven.
 • De muntplant houdt van daglicht. Hou ongeveer 2-4u zon per dag aan. Minimaal 1000 lux op lichtste moment van de dag (rond 12u).
 • Zet de muntplant bij voorkeur niet aan een raam richting het noorden of in een donkere hoek.
 • Prik regelmatig met een stok in de grond zodat de grond gelijkmatig vochtig wordt.
 • Gebruik een plantenspuit om de bladeren regelmatig (1x per 2 weken) te bevochtigen.

Plantenvoeding voor muntplant

Zoals iedere plant heeft ook de muntplant af en toe plantenvoeding nodig. De plantenvoeding zorgt ervoor dat de muntplant bij voldoende licht en water goed kan groeien. Voeding alleen zorgt niet voor de groei van een plant. Dit geldt daarom ook voor de muntplant.

Snoei je dus veel van de muntplant, dan zijn er ook meer voedingsstoffen nodig om de groei goed te kunnen ondersteunen. Bij voorkeur gebruik je voeding die het meest geschikt is voor kruidenplanten, bijvoorbeeld deze kruidenmest.

4. Muntplant binnen en in de tuin

De muntplant is prima geschikt om binnen te houden. Ook kan de muntplant in een pot buiten of in de volle grond worden geplant. Als de muntplant de ruimte krijgt (bijvoorbeeld in de volle grond buiten), dan kan de muntplant snel gaan woekeren. Zeker in het voorjaar en zomer kan dit snel gaan bij zonnige dagen. Ideaal dus om de muntblaadjes te plukken en gebruiken.

5. Is munt gezond?

Munt is heel gezond. Het is daarom goed om dit kruid te gebruiken in je gerechten of dranken. Munt bevat namelijk veel antioxidanten en vitamines. Antioxidanten beschermen je lichaam tegen vrije radicalen. Dit zijn stoffen die je cellen en weefsels kunnen aantasten. Daarnaast bevat het diverse vitamines die helpen om je gezondheid te verbeteren.

Het drinken van muntthee of het gebruiken van munt in je gerechten is daarom zeker gezond. Munt heeft onder andere een positief effect op:

 • Je immuunsysteem
 • Je spijsvertering
 • Remt ontstekingen

6. Muntplant stekken

De muntplant stekken en dus vermeerderen is heel makkelijk en lijkt op het stekken van veel andere planten. Je knipt een scheut van de muntplant af en zet deze in een glas met water. De scheut kan ongeveer 10cm zijn en bij voorkeur ruim onder een blad. Het blad mag namelijk niet onder water staan.

Na een aantal weken zullen nieuwe wortels zich vormen waarna je de nieuwe muntplant in een potje kunt zetten.

De muntplant houdt wel van wat daglicht zoals we hierboven ook al beschreven. Minimaal een aantal uren zon per dag is goed om de groei van de muntplant te stimuleren. Voor een stekje van de muntplant is dit net zo of zelfs nog belangrijker. Hou daarom voor een stekje van de muntplant minimaal 4u zon aan per dag. Een plekje aan een raam richting het zuiden of westen is daarom ideaal.

7. Muntblaadjes & stengels oogsten

Een muntplant heeft de neiging om zeer snel te groeien bij de juiste omstandigheden. Zorg je dus voor voldoende licht zoals hierboven beschreven en zorg je dat de grond goed vochtig blijft, dan zul je regelmatig muntblaadjes kunnen oogsten. Deze kun je vervolgens weer gebruiken in je gerechten of dranken.

Van een muntplant kun je zowel de stengels als blaadjes plukken en gebruiken voor consumptie. De bloemen knip je bij voorkeur zo snel mogelijk af om de smaak van de muntblaadjes en stengels goed sterk te houden. De meeste bloemetjes van de muntplant zijn ook geschikt voor consumptie. Ze smaken wel iets minder sterk dan de blaadjes en stengels.

Het maakt niet uit waar of hoeveel je snoeit van de muntplant. Zoals eerder uitgelegd, groeit de muntplant heel snel bij de juiste omstandigheden. Op de plekken waar je hebt gesnoeid, zullen snel nieuwe stengels en blaadjes tevoorschijn komen.

8. Bewaren van muntblaadjes & stengels

De muntplant groeit enorm snel, dus je kunt heel makkelijk blaadjes en stengels plukken op het moment dat je ze nodig hebt. Heb je teveel geplukt of wil je een deel van de muntplant bewaren voor het najaar, bijvoorbeeld voor muntplanten die buiten groeien, dan kun je de blaadjes en takjes invriezen of in de koelkast bewaren.

Stappenplan invriezen

 • Als je de muntblaadjes en/of stengels hebt geplukt, was je ze goed onder de kraan.
 • Zorg dat de muntblaadjes en/of stengels wat nat blijven.
 • Doe de muntblaadjes en/of stengels in een zakje geschikt voor de vriezer.
 • Stop het zakje in de vriezer.

De blaadjes en stengels kun je vervolgens de hele herfst en winter ontdooien en gebruiken voor gerechten en dranken. Ideaal dus als je muntplant buiten is uitgebloeid, maar je toch wil genieten van munt.

Stappenplan koelkast

 • Ook hier was je ze goed onder de kraan.
 • Zorg ook weer dat de blaadjes nat blijven.
 • Rol de muntblaadjes en/of stengels in wat vochtig gemaakte keukenrol.
 • Doe de keukenrol met muntblaadjes en/of stengels in de koelkast.

De blaadjes en stengels kun je vervolgens een aantal dagen (maximaal 3 dagen) bewaren in de koelkast.

9. Muntthee maken

Muntthee maken na het oogsten van je muntblaadjes en stengels is simpel. Zorg dat je minimaal één flinke stengel van 10cm met muntbladeren hebt geoogst. Doe deze in een hete mok met water en laat het goed intrekken (ongeveer 5min). Geniet van je heerlijke muntthee. De stengel met bladeren van je muntplant kun je overigens prima in de mok laten. Deze hoef je er niet uit te halen, tenzij minder sterke muntthee je voorkeur heeft.

10. Vraag & Antwoord

Wat kun je oogsten van de muntplant?

Alles behalve de wortels.

Heb je nog vragen over de muntplant? Laat het ons weten via de reacties hieronder zodat we deze gids over de muntplant verder kunnen verbeteren.

Plaats een reactie