Grond voorbereiden om water te geven

Deel dit bericht:

Veel mensen geven op vaste momenten (1x per week) water aan hun planten. Zoals we in diverse andere artikelen al hebben uitgelegd, is dat afhankelijk van de hoeveelheid licht en dus groei van je kamerplant. Daarnaast moet je variereren in de manier van water geven aan je kamerplanten en moet je af en toe de grond prepareren. In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen om de grond beter water op te laten nemen.

Voorbereiden grond

Een plant haalt vocht uit de grond om de groei te ondersteunen. Een plant doet dit door water naar de bladeren te transporteren. In de bladeren vindt vervolgens fotosynthese plaats waardoor water wordt omgezet in suiker en zuurstof. Doordat een plant al het vocht uit de grond zal trekken ontstaan harde kluiten grond in je pot.

Deze harde kluiten grond in de pot zullen moeilijker nieuw water opnemen omdat water dat je geeft snel langs deze stukken aarde zullen stromen. De grond heeft dus niet genoeg tijd om het water goed op te kunnen nemen en spreiden. In de natuur wordt dit verholpen door ongedierte zoals mieren en wormen. Deze kruipen door de grond waardoor de grond kan ademen en gangetjes ontstaan waar water zich goed kan verspreiden. Doordat het water zich makkelijk kan verspreiden, zal de grond gelijkmatiger vochtig worden en kunnen de wortels van je plant goed het vocht opnemen.

Los steken van de grond

Ditzelfde willen we ook bereiken met onze kamerplanten. Een simpele tip hierbij is om de grond in de pot ‘los te steken’ met een puntig en lang voorwerp. Wij hebben zelf een lange houten stok gebruikt. Dit is een stok die je in ieder tuincentrum kunt kopen. Ze worden normaal gebruikt om planten tegenaan te laten groeien, maar kunnen ook prima gebruikt worden om de grond los te maken.

Pak daarom voordat je water gaat geven een lang puntig voorwerp en steek deze op verschillende plekken in de grond van je kamerplant. Doe dit bijvoorbeeld op 5-10 plekken. Hierdoor zul je gangen maken in de grond waarin het water makkelijk kan stromen.

Doordat je de gangen gelijkmatig hebt verdeeld, kan het water zich perfect spreiden over de hele grond in je pot en zullen harde stukken grond ook water op gaan nemen. Dit zorgt uiteindelijk voor een betere bodem voor je plant en dus gezondere groei.

Plaats een reactie