Hoe voorkom ik dat mijn kamerplant gele bladeren krijgt?

Deel dit bericht:

Oorzaak van gele bladeren

Het kan erg vervelend zijn om te ontdekken dat de bladeren van je kamerplant geel beginnen te worden. Na een tijdje verliest de plant het blad. Met een beetje pech blijft zo op een gegeven moment niks meer over van je kamerplant. Gelukkig is het probleem vaak te verhelpen als je weet wat de oorzaak is. Hieronder vind je een aantal redenen waarom kamerplanten gele bladeren kunnen krijgen:

Overmatig water geven

Als je te veel water geeft aan je kamerplant kan dit leiden tot geelverkleuring van de bladeren. De wortels van de plant kunnen hierdoor gaan rotten en de bladeren kunnen afsterven. Om dit te voorkomen geef je minder water en zorg je voor een laagje kiezels in je pot zodat er geen water in de grond blijft staan.

Te weinig water geven

Het tegenovergestelde kan ook leiden tot gele bladeren. Als je te weinig water geeft, kunnen de bladeren namelijk uitdrogen en dan worden ze geel. Elke plant heeft zijn eigen waterbehoefte, dus het is belangrijk om te weten wat voor jouw plant het beste werkt. Meestal is 1x per week of 2-weken voldoende. Cactussen en vetplanten hebben genoeg aan 1x per maand water.

Te weinig licht

Kamerplanten hebben voldoende licht nodig om te kunnen groeien. Afhankelijk van het type plant kunnen ze slecht tegen een donkere plek in je huis. Als je plant vervolgens te weinig licht krijgt, kunnen de bladeren geel worden en kan de groei van de plant worden vertraagd. Zorg daarom voor een plek met voldoende licht en voeding.

Te veel direct zonlicht

Sommige planten kunnen slecht tegen direct zonlicht. Als je plant te veel zonlicht krijgt, kunnen de bladeren geel worden. Bepaalde type planten moet je daarom niet direct aan een raam zetten op de zuid of west kant van je huis. Daar schijnt namelijk het vaakst direct zonlicht op je plant.

Ongedierte

Als je plant last heeft van insecten zoals spint, wolluis of rouwvliegjes dan kan dit leiden tot gele bladeren. Om dit te voorkomen moet je zorgen dat het het ongedierte zo snel als mogelijk bestrijdt.

Te weinig voeding

Naast licht en water heeft een plant ook een voedingsrijke grond nodig. Zonder deze voeding kan je plant niet goed groeien. Een tekort aan voedingsstoffen kan leiden tot gele bladeren bij een kamerplant. Dit is vaak te herkennen aan planten als er een nieuw blad ontstaat, maar andere bladeren geel worden en afsterven. In dat geval krijgt je plant te weinig voedingsstoffen. Dit is overigens eenvoudig op te lossen door met enige regelmaat vloeibare plantenvoeding te geven en 1x per jaar de plant te verpotten.

Plaats een reactie