De welbekende kamerplant Monstera

Deel dit bericht:

Een van de bekendste en meest populaire kamerplanten is de Monstera, die ook wel bekend staat als plant met gaten of de gatenplant. In zijn bladeren zijn namelijk gaten te vinden. Net als vele andere kamerplanten komt ook deze plant van origine voor in Amerika en dan met name in Midden- en Zuid-Amerika. De Monstera is een klimplant en kan hierdoor erg hoog de lucht in schieten wanneer hij groeit. Ook kunnen er vruchten groeien aan de plant deze zijn echter in het eerste jaar nog giftig, pas na een jaar zijn ze rijp.

Een ideale kamerplant

De Monstera valt in de categorie kamerplanten die gemakkelijk te verzorgen zijn. Hij heeft namelijk niet veel licht nodig dus kan daardoor vrijwel op bijna elke plek in huis staan. Vergeet je de Monstera water te geven? Ook geen enkel probleem. De bladeren verkleuren namelijk vrijwel niet. Deze kamerplant is daarom vergevingsgezind en ideaal als je jouw planten wel eens vergeet.

Ook betreft dit een luchtzuiverende plant wat dus ook nog bijdraagt aan een goede gezondheid en gezonde leefruimte. Als we het hebben over de Monstera kan dit wel gaan om 22 verschillende planten want zoveel soorten Monstera’s bestaan er. Al deze soorten hebben in ieder geval wel gemeen dat ze verwanten zijn van de Philodendron en komen oorspronkelijk voor in Zuid-Amerika.

De Monstera en Philondendron lijken veel op elkaar, zeker wat betreft de verzorging, maar er zijn ook zeker verschillen want het is zeker niet dezelfde plant. De Monstera heeft bijvoorbeeld de kenmerkende gaten in de bladeren. Een Philondendron heeft dit bijvoorbeeld niet.

Overigens ontstaan de gaten in de bladeren van een Monstera pas als de plant volwassen is. Als je dus een Monstera koopt in de winkel zou het kunnen dat deze nog geen gaten heeft in de bladeren. Deze zullen vanzelf gaan ontstaan bij nieuwe vertakkingen zodra de plant ouder is. Meestal is dit wel na 1 jaar.

Niet voor de kattenliefhebbers

Als jij thuis katten hebt of deze wel eens over de vloer krijgt dan wordt het sterk afgeraden om de Monstera in huis te halen. De plant is namelijk giftig voor katten en andere huisdieren. Zelfs voor kinderen schijnt de plant giftig te kunnen zijn als zij er een hapje van zouden nemen. Mocht je de plant toch in huis nemen zorg er dan voor dat je hem neerzet op een plek waar jouw kind of kat niet komt.

Weinig last van ziektes

De Monstera is een plant die van nature niet zo vatbaar is voor ziektes en hier dus gemiddeld genomen ook weinig last van heeft. Als jij toch aparte witte plekjes vindt op het blad van jouw kamerplant dan kan het zijn dat hij helaas getroffen is door een luizeninfectie of een andere ziekte. Over het algemeen komt dit dus echter zeer weinig voor bij de Monstera.

Verzorging van de Monstera

Het grote voordeel van deze kamerplant is ongetwijfeld dat de verzorging een eitje is. Dat maakt deze kamerplant dus ook ideaal voor mensen die nog wel eens vergeten om hun planten water of voeding te geven wanneer dat eigenlijk wel nodig is. Ook al kan de Monstera hier dan wel redelijk goed tegen, alsnog wordt aangeraden om de kamerplant wel met regelmaat te verzorgen om hem zo gezond mogelijk te houden.

Hier kun je deze kamerplant het best kwijt

Aan de standplaats van deze kamerplant kun je ook niet zo veel fout doen. Al is er wel een ding waar je echt op moet letten en dat is dat je hem niet in direct zonlicht plaatst. Maar als je hier rekening mee houdt dan maakt het verder dus niet uit of je hem op een lichte plek zet of dat je een schaduwplek uitkiest waar het vooral donker blijft. De Monstera overleeft het wel!

Geef de Monstera in de zomer wat extra voeding

In de wat warmere zomermaanden is het verstandig om deze kamerplant van wat extra voeding te voorzien. De plant groeit in dit seizoen namelijk veel en kan daarom wel wat extra energie gebruiken. In de wintermaanden moet je absoluut geen voeding geven want dan kan de grond van de kamerplant zuur worden en daar zitten de wortels niet bepaald op te wachten. In de wintermaanden groeit de Monstera ook bijna niet. Zie je dus minder nieuwe vertakkingen, dan is dit geen teken van te weinig water of te weinig voeding. Dit is normaal en geldt bij vrijwel alle groene kamerplanten.

Verpot de Monstera om de paar jaar

Doordat deze kamerplant erg groot kan worden en snel kan groeien is hij ook relatief snel toe aan een grotere pot. Gemiddeld genomen wordt het daarom aangeraden om de Monstera om de twee jaar te verpotten. Dit verschilt natuurlijk per plant dus hier zit een kleine marge in. Houd zelf goed in de gaten of de kamerplant nog past in zijn huidige pot en als dit niet meer het geval is dan kun je beter zo snel mogelijk verpotten.

Waarom de Monstera een mosstok nodig kan hebben

Omdat dit een klimplant betreft is het ook verstandig om de plant iets te geven waaraan hij zich kan hechten en op deze manier de hoogte in kan groeien. Denk hierbij aan iets zoals een mosstokje dat je in de potgrond kunt zetten. Op deze manier geef je jouw kamerplant de kans om te groeien. Met name in de zomermaanden is dit belangrijk, omdat dit de periode is waarin de kamerplant het meest groeit. Doe je dit niet dan zul je zien dat de Monstera vooral de breedte in zal groeien via vertakkingen.

Aan de onderkant van vertakkingen zullen dan ook luchtwortels ontstaan die steeds langer worden. In de natuur is dit namelijk een klim en kruip plant waarmee de nieuwe luchtwortels zorgen voor extra voeding uit de grond maar ook de lucht. Bovendien zorgen de luchtwortels voor extra steun om te groeien en om zich vast te klampen aan andere bomen, struiken of gewoon in de grond. Deze luchtwortels moet je niet afknippen. Daardoor kan de plant dood gaan.

De Monstera stekken

Als een vertakking luchtwortels krijgt, dan kun je deze vertakking stekken en zelf een Monstera plant kweken. Dit is heel eenvoudig te doen. Zie je een kleine luchtwortel ontstaan bij een tak van de Monstera dan moet je met een schone schaar of mes net onder de luchtwortel de tak afknippen of afsnijden. Vervolgens zet je de tak met luchtwortel in een vaas of glas met water. Let er wel op dat de luchtwortel niet te kort is anders zullen er moeilijk nieuwe wortels aan groeien. Een te lange wortel is geen probleem.

Waar je ook rekening mee moet houden is het aantal bladeren dat aan een vertakking met luchtwortel zit. Als er meer dan 2 bladeren aanzitten, kan het lastig worden om de vertakking te stekken. Teveel energie moet dan naar de bladeren gaan waardoor er minder energie beschikbaar is voor het maken van nieuwe wortels aan de luchtwortel.

Na een tijdje (aantal weken) zullen er witte wortels ontstaan aan de luchtwortel. Eigenlijk net zoals dat het geval is bij andere planten die je kunt stekken. Hierna kun je de tak van de Monstera in een pot met potgrond of speciale zaaigrond zetten en zal de Monstera verder gaan groeien. Wat je vaak ziet bij een nieuwe Monstera plant is dat nieuwe takken met bladeren nog niet de kenmerkende gaten en scheuren hebben. Dit is normaal. Naar verloop van tijd zullen vanzelf de typische bladeren ontstaan met gaten.