Op zoek naar de mooiste kamerplanten?

Deel dit bericht:

Niet alleen op kantoren zie je regelmatig kamerplanten voorbij komen, ook in de gemiddelde Nederlandse woonkamer of slaapkamer zul je minstens een aantal plantjes zien staan. Niet gek ook! Want wist jij al dat een kamerplant in huis nemen vele voordelen met zich mee brengt? Wij zullen de voornaamste pluspunten van kamerplanten nog even kort toelichten.

Verschillende type kamerplanten

Kamerplanten kom je tegen in heel veel verschillende typen en formaten. Elke plantensoort zal er weer net iets anders uitzien en een andere verzorgingsbehoefte hebben. Zo heeft de ene plant veel water nodig en een ander juist weer bijna niets. Is het bij een andere plant weer belangrijk dat hij wat zonnestralen of licht op kan vangen en dus in de buurt van een raam moet staan. Denk voordat je een kamerplant koopt dus goed na waar je deze het liefst wilt gaan plaatsen in jouw woning en kies op basis daarvan een geschikte variant uit.

Grote kamerplanten

Allereerst kan er natuurlijk onderscheid gemaakt worden tussen grote en kleine kamerplanten. Sommige planten kunnen zelfs wel een hoogte van 3 meter bereiken. Je zou misschien kunnen denken dat grote kamerplanten moeilijk te verzorgen zijn, maar niets is minder waar. Vaak hebben juist deze grote kamerplanten relatief weinig verzorging nodig en brengen ze ook nog eens extra sfeer en zuurstof in huis ten opzichte van kleine kamerplanten, win-win toch? Dit kan overigens natuurlijk wel verschillen per grote kamerplant, dus lees je vooraf altijd goed in over de benodigde verzorging.

Kleine kamerplanten

Als je niet zoveel ruimte hebt in huis of op jouw kamer dan kan het handiger zijn om te kiezen voor kleine kamerplanten. Deze kun je dan namelijk een stuk makkelijker kwijt zonder te veel ruimte in te moeten leveren. Met een kleine kamerplant kun je van elke ruimte een knusse plek maken. Zo zie je kleine kamerplanten dus ook overal terugkomen, van de keuken tot de badkamer of de slaapkamer en zelfs bij menig toilet.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van kleine kamerplanten om je woonkamer of andere kamer in huis op te vrolijken.

  • Rode Fittonia (Mozaïekplant)
  • Dieffenbachia Camilla
  • Maranta Leuconeura Kerchoveana (Gebedsplant)
  • Scindapsus Golden Pothos

Hangplanten

Een kamerplant die je de laatste jaren steeds vaker voorbij ziet komen is de hangplant. Voorheen was de hangplant vooral vaak buiten te spotten in tuinen of op balkons, maar tegenwoordig heeft deze plantensoort ook binnen zijn populariteit sterk verhoogd. Je hangt hem makkelijk aan het plafond op met behulp van een boor, een haakje en een plug. Maar ook als je geen gat wilt boren is het mogelijk om een hangplant in huis te nemen. Het speelse effect van de hangplant die naar beneden groeit geeft erg veel sfeer in huis.

Top 3 kamerplanten inclusief verzorging

Dat kamerplanten helemaal hip zijn had je inmiddels waarschijnlijk wel door. Maar we kunnen ons voorstellen dat je jezelf afvraagt welke kamerplanten nu het meest in trek zijn. Daarom delen wij hier de top 3 kamerplanten inclusief verzorging die deze gewilde planten nodig hebben.

Nummer 1: Kentia Howea

kentia howea

Deze mooie plant is te verkrijgen in verschillende formaten en heeft zijn populariteit waarschijnlijk te danken aan zijn elegante uitstraling. Daarnaast is de Kentia Howea een luchtzuiverende plant en heeft die slechts een keer per week water nodig. Wil je lang plezier hebben van deze plant, let er dan wel op dat je de plant een plekje in de schaduw geeft waar hij regelmatig wat daglicht opvangt.

Verzorging van de Kentia Howea

Nummer 2: Calathea Orbifolia

Calathea Orbifolia

De Calathea Orbifolia is een van origine Zuid-Amerikaanse kamerplant. Hiermee haal je dus absoluut een stukje tropen in huis. Het bijzondere aan deze plant is dat hij ‘s nachts zijn bladeren sluit en dus net als de mens als het ware een dutje doet. Hierdoor staat deze kamerplant ook wel bekend als de ‘Living Plant’. Plaats de plant op een plek met schaduw en geef hem een keer per 7 dagen wat water.

Verzorging van de Calathea Orbifolia

Nummer 3: Alocasia Zebrina

Alocasia

Deze Aziatische plant herken je aan zijn bijzondere kenmerken zoals gevlekte of gestreepte steeltjes en hartvormige bladeren. In de volksmond staat deze kamerplant ook wel bekend als ‘olifantsoor’. Je maakt de Alocasia Zebrina blij met veel water dus geef hem dit meerdere keren per week. Daarnaast wordt hij graag op een plek geplaatst waar veel daglicht komt maar geen direct zonlicht.

Verzorging van de Alocasia Zebrina

Overige populaire kamerplanten

De cactus

Dit is toch wel de meest bekende en vaak ook simpele kamerplant voor in je woonkamer. Heeft weinig water nodig waardoor je de cactus wel eens mag vergeten water te geven. Een cactus kan prima in de volle zon, maar kan ook prima gedijen op plekken met minder licht. De cactus heeft daarnaast uiteraard ook geen last van dorre of gele blaadjes. De cactus! Er zijn veel verschillende soorten cactussen die je kunt kopen, maar de meest populaire is toch wel de Afrikaanse melkboom of ook wel bekend als Euphorbia Trigona. Deze cactus maakt 1x per jaar een groen blad aan die weer afvalt in de loop van de winter. Hierdoor komt deze cactus net wat meer tot leven komt dan vele andere cactussen.