Alles wat je moet weten over de Philodendron

Deel dit bericht:

Zoals de naam wellicht al doet vermoeden komt de Philodendron oorspronkelijk ook vooral voor op tropische plekken waaronder het Caribisch gebied en de oerwouden in Amerika. Tegenwoordig kom je de Philodendron echter ook vaak tegen in de woonkamer of in een tuincentrum. Deze plant is niet voor niets zo populair, want hij is namelijk erg makkelijk te verzorgen waardoor je lang plezier kunt hebben van deze kamerplant.

Zo ziet de Philodendron eruit

Je herkent deze kamerplant in de meeste gevallen gemakkelijk aan zijn bladeren waar als het ware gaten in zitten. Daarnaast kan deze plantensoort worden onderscheiden in twee soorten. De ene variant klimt niet en de andere variant doet dit wel. De klimmende soort klimt omdat zij dit van nature gewend zijn te doen op de plek waar zij vandaan komen, in het woud. Doordat de vele bomen en planten daar maar weinig zonlicht doorlaten klimt de plant naar het licht toe, dus naar boven. Een bekende klimmende soort is de Philodendron Monstera.

De laagblijver

Een Philodendron die niet klimt wordt ook wel een laagblijver genoemd. Deze laagblijvers zul je minder vaak tegenkomen in een huiskamer omdat ze erg groot kunnen worden. Er zijn echter ook laagblijvers die minder groot worden zoals de Philodendron Xanadu. Dit is een plantensoort die je daarom wel regelmatig als kamerplant voorbij ziet komen.

Deze soorten Philodendron kun je allemaal kopen

Het is niet zo dat als wij praten over Philodendron dat we dan allemaal dezelfde plant zullen bedoelen. Er bestaan op globale schaal namelijk veel verschillende soorten van deze plant dus hierdoor kan wat verwarring ontstaan. Er zijn echter natuurlijk wel een aantal varianten die het meest populair en bekend zijn. Deze soorten zullen we hieronder daarom even kort toelichten.

De Philodendron Adansonii

Zo is de Philodendron Adansonii daar ook een van. Deze kamerplant kenmerkt zichzelf doordat hij gaten heeft in zijn bladeren. De bijnaam van deze kamerplant is Monkey mask. Waarom deze plant deze bijnaam heeft is bij ons niet bekend. Je zou je echter wel in kunnen beelden dat speelse aapjes zich verschuilen in of achter deze plant. De Philodendron Adansonii zelf heeft hierdoor ook een speelse uitstraling waardoor hij jouw huis leuk aan kan kleden.

De Braziliaanse Philodendron

De Philodendron Brasil heeft zijn naam te danken aan zijn gele en groene kleur. Deze combinatie van kleuren op de bladeren doet namelijk denken aan de Braziliaanse vlag. Deze kamerplant valt in de categorie klimmende Philodendron, dit betekent dus dat hij behoorlijk de hoogte in kan groeien. Naast een variant in pot komt deze kamerplant ook voor als hangplant. 

De Cobra

De Philodendron Cobra zul je ongetwijfeld wel eens voorbij hebben zien komen als je een plantenliefhebber bent. Deze soort is namelijk erg populair. Wel is het nog best wel een nieuwe soort. Je herkent hem gemakkelijk aan zijn donkergroene blad met kleine witte vlekjes. Het blad van deze Philodendron voelt overigens stevig aan en net als de hiervoor besproken kamerplant betreft ook dit een klimplant.

Zo kun je een Philodendron het best verzorgen

Ook al is de verzorging van een Philodendron relatief gemakkelijk, is het wel belangrijk dat je dit met regelmaat uitvoert om zo lang mogelijk van deze kamerplant te kunnen genieten. Aandachtspunten bij het verzorgen van deze kamerplant zijn vooral het water geven, een goede standplaats, voorzien van de juiste voeding en op tijd verpotten.

Water geven

Vooral in het voorjaar en als het hoogzomer is moet je ervoor zorgen dat de aarde van de Philodendron wat vochtig blijft. In de koudere maanden mag de grond wel een week droog staan. Of de grond droog is kun je natuurlijk gemakkelijk controleren door even met je vinger te voelen. Let er wel op dat je de kamerplant niet te veel water geeft want daar kan hij niet goed tegen.

Wat is de juiste standplaats voor een Philodendron

Het wordt aangeraden om de Philodendron een plekje te geven in de schaduw, hij groeit namelijk het best op een plek waar niet te veel zonlicht komt. Fel zonlicht dient zelfs geheel vermijden te worden. Als je de kamerplant op 3 meter afstand van een raam op het noorden neerzet, 4 meter afstand van een raam op het oosten of westen en als je bij een raam op het zuiden een afstand van 5 meter tot het raam aanhoudt dan zorg je er ongeveer voor dat de kamerplant hoogstens 3 uur zonlicht zal krijgen.

De juiste voeding voor deze kamerplant

In het voorjaar en in de zomerperiode is het raadzaam om de Philodendron voeding te geven omdat dit periode is waarin hij groeit. Let wel op want het wordt juist afgeraden om de plant in de koudere maanden te voeden. In deze periode rust de plant namelijk uit en dan kan voeding juist een averechts effect hebben en zelfs schade aan de kamerplant toe brengen.