Plantenlamp: nut en noodzaak?

Deel dit bericht:

Je zult vast denken, waarom heb ik een plantenlamp nodig? In dit artikel leggen we uit wat het nut en noodzaak is van een plantenlamp en dat je in essentie natuurlijk daglicht wilt imiteren met een hoge intensiteit. Ook geven we een overzicht van verschillende plantenlamp types en andere tips die je kunt gebruiken om de groei van je planten te bevorderen.

Waarom een plantenlamp?

Het doel van een plantenlamp is het bevorderen van de groei van planten. Planten hebben natuurlijk licht nodig om te kunnen groeien. Dit hoeft niet altijd direct zonlicht te zijn, echter is het natuurlijke licht bij een raam aan de west of zuid kant veel sterker dan aan de oost of noord kant. In andere woorden, de lichtintensiteit is veel hoger. Het bevorderen van de groei van planten is de belangrijkste reden om een plantenlamp te gebruiken.

Ditzelfde concept zie je ook terug bij een aquarium. Om ervoor te zorgen dat waterplanten in een aquarium goed blijven groeien, worden de meeste aquaria geleverd met een felle led lamp die het aquarium verlicht en daarmee zorgt voor groei van je planten. Ditzelfde principe kun je bereiken met een felle led lamp voor je kamerplanten. Zowel voor in de kamer als een lamp in een kas om jonge kamerplanten te kweken. Denk bijvoorbeeld aan een palm die veel licht nodig hebben.

In welke gevallen is een plantenlamp te overwegen?

Een plantenlamp is vooral te overwegen in het geval je planten staan op donkere plekken in je huis waar weinig natuurlijk daglicht komt. Een andere reden kan zijn het geven van een extra boost aan je planten om te groeien. Bijvoorbeeld als je nieuwe planten hebt gestekt of als een plant is aangetast door luizen, rouwvliegjes of andere ziektes.

Overigens is het zeker niet zo dat je hier altijd een dure lamp voor moet aanschaffen met een hoog energieverbruik. Een led lamp met hoge lichtintensiteit is vaak al voldoende en imiteren daarmee natuurlijk daglicht met een hoge intensiteit. Deze zijn relatief goedkoop in aanschaf en verbruiken heel weinig energie.

Welke plantenlamp is geschikt?

Zoals hierboven al aangegeven hoeft een plantenlamp niet heel duur te zijn. De belangrijkste reden om een plantenlamp aan te schaffen is de hoge lichtintensiteit die ze leveren waarmee natuurlijk daglicht zoveel mogelijk wordt nagebootst. Een TL led buis met full spectrum intensiteit zijn al voldoende om je kamerplanten beter te laten groeien. Deze lampen staan ook wel bekend als daglicht lampen en bootsen daglicht zoveel als mogelijk na.

Daarnaast kun je ook gebruik maken van standaard led lampen in je huis. Zeker de varianten waarbij je de kleuren in kunt stellen, zijn bijzonder effectief om natuurlijk daglicht na te bootsen en je planten een boost te geven om te groeien. Hebben je planten dus om welke reden dan ook een ’tik’ gekregen waardoor ze het minder goed doen, dan is dit de goedkoopste oplossing als plantenlamp.

Als je kiest voor een standaard led lamp, dan moet je wel rekening houden met het aantal lumen. Een te laag aantal lumen draagt niet bij aan groei voor je plant. Hou daarom rekening met ten minste 1500-1600 lumen.

Plaatsing van de plantenlamp

Ga je gebruik maken van een plantenlamp, dan plaatst je deze bij voorkeur niet te dicht op de plant. Gebruik je TL of led licht, dan kun je daarvoor de gebruikelijke armaturen voor gebruiken. Je hoeft hier dus geen rekening te houden met specifieke hoeken of afstanden tot de plant.

Alternatieven voor plantenlamp

Mocht je planten tijdelijk een boost willen geven dan is uiteraard de meest goedkope en eenvoudige manier het (eventueel tijdelijk) plaatsen van je planten bij een raam aan de zuid of west kant van je huis. Dit levert natuurlijk licht met een hoge intensiteit aan je planten. Natuurlijk licht met een hoge intensiteit is de belangrijkste factor voor een plant om te groeien, zowel de mate als ook richting van groei. Gebruik je deze tip, zorg dan dat je de plant regelmatig draait om ervoor te zorgen dat de plant niet naar één kant toe gaat groeien.

Plaats een reactie