Rouwvliegjes op je kamerplant bestrijden

Deel dit bericht:

Je hebt ze vast al eens gehad, van die kleine vliegjes op en rond je kamerplant? Dit zijn rouwvliegjes, of ook wel varenrouwmug genoemd, die best hardnekkig zijn.

Ze worden ongeveer 0.5cm lang en lijken op fruitvliegjes, maar zijn het niet. Bestrijdingsmiddelen tegen fruitvliegjes zullen dan ook niet werken tegen de rouwvliegjes. Daarnaast verspreiden ze zich ook enorm snel van plant naar plant omdat ze veel en vaak eitjes leggen in de potgrond van je plant. Hierdoor is het nog lastiger om de rouwvliegjes te bestrijden op je plant. In dit artikel lees je wat de oorzaak is en hoe je ze het beste kunt bestrijden.

Oorzaak van rouwvliegjes op je kamerplant

Rouwvliegjes zijn kleine muggen die afkomen op vochtige en natte potgrond van je kamerplant. Planten die houden van een continue vochtige grond zijn dus uitermate gevoelig voor deze rouwvliegjes. Zeker als het planten zijn die van nature geen diepe wortels hebben. Hierdoor loop je het risico dat onderin de pot water blijft staan. Dit vergroot het risico op rouwvliegjes in je kamerplant. Rouwvliegjes leggen ook enorm veel eitjes in de potgrond wat ervoor zorgt dat je vrijwel niet af komt van deze vliegjes en ze zich heel snel verspreiden.

Hoe bestrijd je de rouwvlieg op je kamerplant?

Er zijn meerdere manieren om van deze hardnekkige rouwvliegjes af te komen bij je kamerplanten. Hieronder beschrijven we verschillende manieren om rouwvliegjes te bestrijden. Zijn de rouwvliegjes enkel rond één kamerplant aanwezig dan is de kans groot dat het zich nog niet heeft verspreid. In dit geval is het beter om de besmette kamerplant met potgrond weg te doen. Stekken van de plant kun je uiteraard doen om een nieuwe plant te kweken.

Droog de plant (grond) uit

De meest simpele manier is het uitdrogen van de potgrond van je plant. Je kunt bijvoorbeeld geen water meer geven, maar dit geeft vaak niet het gewenste effect. Onderin de pot blijft het dan namelijk toch nog vaak vochtig wat ervoor zorgt dat de larven (eitjes) in leven blijven.

Effectiever is het om de potgrond te vervangen en een tijdje geen water te geven. Dit zou genoeg moeten zijn om de larven van de rouwvliegjes uit te roeien en de rouwvliegjes te bestrijden.

Lukt het niet om van de rouwvliegjes af te komen via deze methode, probeer dan de volgende methode.

Gebruik aquariumzand

Een nog effectievere methode is de potgrond afdekken met een dun laagje (0.5cm) aquariumzand. Dit is een fijn maar wel relatief zwaar zand die de potgrond afdekt. Hierdoor kunnen de rouwvliegjes geen eitjes meer leggen in de potgrond en zul je na een aantal weken geen last meer hebben van rouwvliegjes. Weg dus met die kleine vliegjes rond je plant.

Deze methode heeft wel een nadeel. De potgrond blijft langer vochtig en dat kan negatieve gevolgen hebben voor je plant. De grond kan namelijk niet meer goed ademen waardoor bacteriën zich kunnen ontwikkelen in de grond. Hierdoor ontstaat wortelrot.

Geef dus niet teveel water omdat hierdoor de wortels van je plant kunnen gaan rotten. Dit zie je aan gele en uitvallende bladeren. Het beste is daarom ook om het aquarium zand te verwijderen als de rouwvliegjes verdwenen zijn.

Gebruik van aaltjes

Mocht het met de bovenstaande methodes nog steeds niet zijn gelukt om de rouwvliegjes te bestrijden, dan kun je gebruik maken van aaltjes. Dit zijn kleine wormpjes die de larven van de rouwvliegjes opeten in de potgrond. Deze aaltjes worden geleverd in de vorm van poeder en meng je met kraanwater.

Vervolgens geef je alle planten vrij veel van dit water zodat de aaltjes hun werk kunnen doen. Binnen 1 a 2 weken ben je van de rouwvliegjes af. De aaltjes sterven vanzelf als ze geen voedsel meer hebben (de larven van de rouwvliegjes).

Hier vind je een voorbeeld van aaltjes die je kunt mengen met water om vervolgens de planten mee te bewateren. Ze zijn voor rond de 21 euro te bestellen waarmee je heel makkelijk al je kamerplanten kunt behandelen.

Zet de plant buiten in de zon

Een andere manier is om de plant buiten in de zon te zetten. Hierdoor krijgt de plant veel meer licht dan binnen waardoor er ook meer vocht uit de grond onttrokken zal worden. Hierdoor droog je de grond sneller uit en geeft dat sneller een veel mindere voedingsbodem voor rouwvliegjes.

Dit alternatief is overigens alleen haalbaar als de temperatuur geschikt is voor je kamerplant. Aangezien het minimaal 10 a 15 graden moet zijn hiervoor is het voorjaar, de zomer en het najaar mogelijk geschikt om deze optie toe te passen.

Plaats een reactie