Veelgestelde vragen over kamerplanten

Deel dit bericht:

Menig planten bezitter heeft het wel eens meegemaakt. Je hebt een leuke kamerplant op de kop getikt en tot jouw grote teleurstelling kun je deze na korte tijd alweer in de groene kliko gooien. Er zijn zoveel verschillende soorten en maten planten dat wij ons heel goed voor kunnen stellen dat je soms met wat vragen zit. Hier zullen we daarom de meest gestelde vragen over kamerplanten behandelen om je eindelijk antwoord te kunnen geven op al die prangende vragen.

Hoe kan ik mijn kamerplanten het beste verzorgen?

Op het gebied van de verzorging van kamerplanten bestaat er helaas geen ‘one size fits all’ aanpak. Iedere plant is weer anders en heeft daarom ook een andere wijze van verzorging nodig. Het wordt dus aangeraden om bij het kopen van kamerplanten goed op de kaartjes met beschrijvingen te letten, hierop staat namelijk precies aangegeven welke verzorging jouw plant nodig heeft. Er zijn echter wel drie belangrijke punten qua verzorging waar je bij ieder plant op moet letten dus die zullen we hieronder bespreken.

Zet je kamerplant op de juiste plaats in huis neer

De standplaats is een van die belangrijke factoren die voor een groot deel bepaalt of de kamerplant een lang leven zal leiden of niet. Sommige kamerplanten hebben namelijk veel daglicht of zelfs direct zonlicht nodig om te overleven, terwijl anderen juist een plekje in de schaduw als voorkeur hebben. Daarnaast moet je een plant niet te vaak verplaatsen omdat hij gewend raakt aan de hoeveelheid licht die hij ontvangt, als hier ineens grote veranderingen optreden dan kan dit de plant duur komen te staan.

Niet te weinig, maar ook zeker niet te veel water geven

Dat een kamerplant in de meeste gevallen dood gaat als je deze helemaal geen water geeft is bij de meeste mensen wel bekend. Het kan echter net zo desastreus zijn als je jouw kamerplant te veel water geeft en dit is juist veel minder bekend. Als een plant te veel water krijgt dan kan dit als gevolg hebben dat er een laagje water onderin de pot blijft staan wat op zijn beurt weer kan leiden tot het rotten van de wortels, zonde! Over het algemeen hebben de meeste planten in de winter trouwens veel minder water nodig dan in de zomerperiode.

Je kamerplant op het juiste moment verpotten

Net als mensen en dieren groeien planten ook naarmate zij ouder worden. Daarom moet je iedere kamerplant op een gegeven moment gaan verpotten. Als je dit niet doet en de kamerplant ontgroeid zijn pot dan kan de plant stikken doordat de wortels geen ruimte meer hebben. Dit wil je natuurlijk voorkomen als je zo lang mogelijk van jouw kamerplant wilt kunnen genieten. Een ander groot voordeel van op tijd verpotten is ook dat je minder gauw te weinig of te veel water zult geven omdat de plant een grotere buffer heeft om het water in op te slaan. Hierdoor hoef je jouw plant dus minder vaak water te geven, fijn!

Wat zijn die gele punten op mijn kamerplant?

Als de bladeren van je kamerplant gele puntjes vertonen of zelfs helemaal geel kleuren kan dit diverse oorzaken hebben. Het kan namelijk zo zijn dat je de plant te veel water geeft en dat de wortels hierdoor zijn gaan rotten. Je kan dit simpelweg oplossen door de plant voortaan minder water te geven. Een andere tip is om altijd een pot te kiezen waar onderin een gaatje zit, zodat overtollig water altijd weg kan lopen.

Ongedierte op je plant

Het kan ook zo zijn dat er ongedierte in de plant woont waardoor gele punten op je kamerplant verschijnen. Dit wil je natuurlijk zo snel mogelijk je huis uit hebben. Om het ongedierte te bestrijden, zoals de veelvoorkomende rouwvliegjes, kun je gebruik maken van middelen zoals natuurlijk plantenextract. Als de bladeren geel kleuren is het absoluut nog niet nodig om de plant weg te doen, je kunt hem in de meeste gevallen gemakkelijk weer gezond krijgen door de oorzaak aan te pakken.

Hoe voorkom ik dorre bladeren?

Als je kamerplant dorre bladeren krijgt dan lijkt dit erop te wijzen dat hij te weinig water krijgt waardoor de bladeren afsterven. Geef jij jouw kamerplant meer dan genoeg water en weet jij zeker dat dit de oorzaak dus niet kan zijn? Dan kan het ook mogelijk zijn dat het water niet aankomt bij de dieperliggende wortels. Dit kun je oplossen door een teiltje te vullen met wat water en de plant hier gedurende een half uurtje in te stoppen. Ben je al te laat en vertoont jouw plant toch enkele bruine of dorre bladeren? Haal deze dan weg met een knipschaartje.

Hoe kom ik af van die rouwvliegjes bij mijn kamerplant?

Niets vervelender dan al die kleine zwarte vliegjes die bij jouw plant rondhangen. Je zou ze haast aanzien voor die irritante fruitvliegjes, maar dit zijn ze niet. Deze rouwvliegjes zijn dol op vochtige aarde, dus wil jij ervoor zorgen dat je zo min mogelijk last hebt van deze kleine diertjes dan moet je snel actie ondernemen om de rouwvliegjes te bestrijden. Geef zeker niet teveel water, want je hebt vrij snel last van rouwvliegjes die vervolgens al je andere planten ook zal besmetten. Ze zijn heel lastig om te bestrijden. Voorkomen is daarom beter dan genezen.

Wat moet ik doen als mijn kamerplant zijn bladeren laat hangen?

Het geeft je plant een treurige uitstraling als hij zijn bladeren laat hangen. Een van de twee meest voorkomende oorzaken is dat de wortels te weinig water hebben gekregen. Dit kun je natuurlijk gemakkelijk zelf controleren en wanneer dit het geval is kun je jouw kamerplant van extra water voorzien. Een andere vaak voorkomende reden van hangende bladeren is gewicht. Als je plant groot en zwaar wordt kan hij ook zijn bladeren laten hangen wat in de meeste gevallen dus helemaal geen probleem zal zijn. Let trouwens op bij een Calathea. Deze plant laat namelijk ook zijn bladeren hangen wanneer hij te veel water ontvangt.