Wat is belangrijk voor het laten groeien van je kamerplanten?

Deel dit bericht:

Een aantal aspecten zijn van belang bij de optimale verzorging van je kamerplant. Niet alles hoeft uiteraard perfect te zijn, maar als je lang van je kamerplant wil genieten, is het van belang om er in ieder geval rekening te houden met de hoeveelheid licht, bewatering van je kamerplant en de structuur van de potgrond. Hieronder meer over deze drie cruciale elementen voor de verzorging van je kamerplant.

Hoeveelheid licht voor je kamerplant

Afhankelijk van het type plant, moet deze voldoende licht krijgen. Onthoud dat licht zorgt voor de groei van je kamerplant. Groei wordt ondersteund door water en plantenvoeding en niet andersom. Geef je voeding en voldoende water, maar is er te weinig daglicht voor je kamerplant dan zal de groei tegenvallen. Is dit het geval dan kun je dit compenseren door de juiste hoeveelheid water en voeding te geven.

We kunnen onderscheid maken in de volgende type licht voor je plant:

  1. Volledige dag zonlicht (vrijwel hele dag direct zonlicht)
  2. Gedeeltelijk zonlicht (ongeveer 4u direct zonlicht per dag)
  3. Schaduw (maximaal 4u direct of indirect zonlicht per dag)
  4. Daglicht (weinig direct zonlicht, bijvoorbeeld aan een raam richting het oosten)
  5. Weinig daglicht (geen zonlicht, bijvoorbeeld aan een raam richting het noorden)
  6. Vrijwel geen daglicht (bijvoorbeeld in een donkere hoek ver van een raam richting het oosten of noorden)

Als een plant dus in de schaduw kan staan, betekent dit dat de plant minimaal ‘weinig daglicht’ moet hebben (categorie 4 hierboven). In een donkere hoek van je huis, ver van een raam zal een kamerplant hooguit overleven maar zit groei er zeker niet in.

Staat op het kaartje van een kamerplant dat die halfschaduw nodig heeft, dan zal de plant minimaal een aantal uren direct of indirect zonlicht nodig hebben. In een donkere hoek van je kamer gaat deze plant het dan zeker niet overleven. Houdt daarom rekening met bovenstaande lichttypes en de wensen van je kamerplant.

Hoe vaak plant water geven?

Over het algemeen geldt dat kamerplanten die weinig daglicht ontvangen (categorie 5 en 6) ook veel minder water moeten krijgen. Heb je planten die 1x per week water nodig hebben waarbij één ver en één dichtbij een raam staat, dan zul je de plant verder van het raam minder water moeten geven dan de plant die dichter bij het raam staat. Volg dus zeker niet zomaar het advies die wordt meegegeven bij de kamerplant.

Het geven van water aan je kamerplant is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid licht en dus groei van je kamerplant. De reden is dat de plant licht gebruikt in combinatie met water en CO2 om energie, in de vorm van suiker voor de groei, en zuurstof te produceren. Krijgt de plant dus weinig licht (categorie 4, 5 en 6), dan zal de plant ook minder energie aanmaken en minder water gebruiken. Teveel water zou hier dus weer leiden tot wortelrot met alle gevolgen van dien.

Hoe weet je hoeveel licht een kamerplant nodig heeft?

Zoals gezegd is dit uiteraard afhankelijk van het type plant. Echter, je kunt er vanuit gaan dat de meeste kamerplanten in ieder geval indirect daglicht nodig hebben om goed te groeien. Heb je een donkere hoek in je kamer, dan zullen de meeste kamerplanten daar wel moeite hebben om goed te groeien. Door de juiste omstandigheden, kunnen deze echter nog steeds prima overleven. Enorme groei zit er echter niet in. Uitzonderingen daarop zijn cactussen en vetplanten. Die overleven vaak nog op de meeste donkere plekken in je huis.

App voor het meten van licht

Om een goed beeld te krijgen van de hoeveelheid licht je kamerplant krijgt, kun je gebruik maken van apps op je mobiele telefoon. Via de camera meten ze relatief nauwkeurig de lichtsterkte op een bepaalde plek in je huis. Ideaal dus om beter te kunnen bepalen of je kamerplant voldoende daglicht krijgt.

Plaats een reactie