Welke kamerplant is geschikt voor in de schaduw?

Deel dit bericht:

Het is een veelgestelde vraag onder plantenbezitters. Welke planten zijn geschikt voor een donkere of schaduwrijke plek in mijn huis? In dit artikel zullen we meer informatie geven over waar je rekening mee moet houden als je een kamerplant zoekt voor in de schaduw.

Verschillende plantenfamilies hebben een andere behoefte voor licht. Hiervoor moeten we eigenlijk kijken naar de natuurlijke omgeving van planten. Planten die in de natuur weinig direct licht krijgen, zijn ook prima geschikt als kamerplant in de schaduw waar weinig direct daglicht is. Over het algemeen zijn dit de tropische planten die onder het bladeren dek van bomen groeien. De bomen in deze tropische gebieden houden heel veel (zon)licht tegen en zijn dus van nature beter gewend aan weinig daglicht.

Deze kamerplanten kunnen om bovenstaande reden prima leven met indirect licht. Echter hebben vrijwel alle kamerplant behoefte aan een bepaalde mate van indirect daglicht. Ook licht bij een raam aan de oost of noord kant van je huis voldoet hieraan. Licht aan de oost en noord kant van je huis is vanzelfsprekend zwakker dan aan de west en zuid kant waar de zon naar binnen schijnt, maar is vaak toch voldoende. Zeker als de planten dicht bij het raam staan. Staan ze verder van een raam aan de noord of oost kant van je huis, dan zul je snel zien dat het niet voldoende is om je plant goed te laten groeien.

Over het algemeen kun je zeggen dat kamerplanten met donkere bladeren minder direct licht nodig hebben dan kamerplanten met lichtgroene bladeren. De laatste hebben vaak ook behoefte aan direct zonlicht om goed te kunnen groeien.

Plaats een reactie